dilluns, 6 de juny del 2016

Projecte musical - INS Rocagrossa


Nom del centre: Institut Rocagrossa de Lloret de Mar
Nivell educatiu: Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat
Curs: 2015-2016

Els principals protagonistes d'aquesta experiència educativa són els alumnes d'ESO i Batxillerat de l'Institut Rocagrossa de Lloret de Mar. La professora Carmen Pérez, tenint en compte el paper important que tenen les matèries de música, arts escèniques i dansa pel desenvolupament integral dels alumnes, va pensar en fer un projecte “creixent” que desenvolupés la visió global i integradora de les arts per part de l'alumnat, considerant aquestes actius culturals de primer ordre.

Un dels objectius principals era que l’alumnat adoptés una actitud activa, de comprensió i experimentació durant el seu procés formatiu al llarg del seu pas per l'Institut Rocagrossa.

Així que, fa nou anys, es va posar en marxa la creació d'una “Coral”, on els alumnes agafen les primeres nocions sobre l'instrument de la veu.

Des de llavors, cada any el centre participa a “La trobada de Corals d'Instituts de Secundària de Catalunya” i a la Trobada de Corals de Lloret de Mar. Aquesta part del projecte es treballa dins del currículum ordinari de música i es reforça amb una optativa a primer i segon curs de l'ESO.

Una vegada consolidat el projecte de coral, en el curs 2011-2012, ens vam plantejar la creació d'una “Orquestra”. El grup d'alumnes que va començar no tenien coneixements previs musicals però eren alumnes amb molta il·lusió, ganes d'aprendre i de formar-se musicalment.

El temps de dedicació per la seva formació va sortir de totes les hores del pati i fora de l'horari lectiu. La coordinació del projecte “orquestra” va ser a càrrec de la mateixa professora de coral, Carmen Pérez.

Any rere any el grup s'ha anat consolidant. Actualment tenen una trajectòria considerable. Han estat finalistes del “Destaca't”, concurs a nivell estatal de gran prestigi. També van ser finalistes del “Musicaula” de Madrid.

Han col·laborat en nombrosos events culturals a nivell comarcal i també amb actuacions en ciutats com Barcelona i la Bisbal en tota mena de festes i locals. En 2016 han començat els preparatius per un nou espectacle, i la creació i enregistrament del seu primer treball “Antimaterial”.

El següent pas va ser introduir a l'institut el grup de danses de secundària, durant el curs 2014-2015. Els alumnes han aprés a ballar danses tradicionals i modernes, desenvolupant l'expressió corporal i rítmica. Aquesta part s'ha treballat amb tots els grups de 2n a 4rt dins del currículum ordinari.

Cada festival de nadal es realitza una exhibició de danses i al maig participem a la “Trobada de música i danses d'instituts de secundària” que aquest curs s'ha fet a Sant Vicenç de Montalt. Per a la propera edició hem fet la proposta de ser el centre organitzador amb la col·laboració de l'ajuntament de Lloret de Mar. A continuació teniu el vídeo d'aquesta trobada de música i danses d'instituts de secundària.


Finalment el projecte culmina en la formació de “l'aula de teatre”. Cada curs es treballa un musical, on unifiquem tots els conceptes assolits al llarg de tota l'ESO tant dins la matèria de música com a les diferents optatives ofertades. El primer musical que vam representar, a final del curs 2014- 2015, va ser “Mamma Mia”. Formava part del programa oficial del festival de teatre “Costa Brava” realitzat al teatre municipal de Lloret de Mar. 


Aquest curs estem treballant el musical “Into the Woods”. Aquest projecte va dirigit a alumnes dels grups de de 3r, 4t d'ESO i Batxillerat. Es reforça amb una matèria optativa i també amb hores fora de l'horari lectiu.

Tenint en compte que l’enfocament de l’aprenentatge per competències de les arts ha de permetre que l’alumnat prengui consciència de les seves capacitats i habilitats d’expressió artística, les explori, les canalitzi i les desenvolupi al llarg de la seva escolarització. Pensem que la millor manera de fer-ho és mitjançant la pràctica tal i com fem al Institut Rocagrossa.

Més informació
(Professora Carmen Pérez)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada