divendres, 17 de juny del 2016

Proves Cangur - INS Tossa de Mar


Nom del centre: Institut Tossa de Mar
Nivell educatiu: Educació Primària i Educació Secundària
Curs: 2015-2016

La prova Cangur és una activitat impulsada per la societat internacional Le Kangourou sans Frontières, de la qual és membre la Societat Catalana de Matemàtiques i se celebra a més de 40 països repartits per tot el món. Els enunciats dels problemes es preparen en una reunió internacional organitzada per l’associació Le Kangourou sans Frontières i els estudiants de tot el món s’enfronten a la mateixa prova.

Aquest curs 2015-16, com ja fa 7 anys, l’Institut de Tossa de Mar es va preparar a partir de l’octubre per portar a terme les Proves Cangur de Matemàtiques. Es va informar a tots els alumnes de 4t i Batxillerat de la possibilitat de participar-hi amb el compromís de realitzar un dossier d’exercicis preparatoris de la prova, amb els models de les proves d’anys anteriors. Durant tot el curs, una de les 4 hores de Matemàtiques està dedicada a les competències básiques i és durant aquesta classe on els alumnes reben l’ajut per a resoldre els problemes que sorgeixin.

Es dóna un termini de 15 dies per inscriure’s a la prova. Els participants, un cop enviada la llista i abonada la inscripció de 4€, subvencionada per l’AMPA, ja no es poden modificar.

Aquestes proves representen un repte i és tot un esdeveniment tant a nivell d’institut com a nivell de poble. La majoria de pares coneixen la seva existència i ja ho veuen com una activitat habitual de cada curs, fins i tot ens acompanyen pares. El transport també corre a càrrec de l’Ajuntament.

Aquest any el nostre institut només hi ha participat amb 44 alumnes de 4t i 1r de Batxillerat, donat que els alumnes de 3r havien de realitzar la prova en el mateix institut. Els professors hem valorat que és molt més engrescador poder sortir a un altre centre, trobar-se amb alumnes d’altres institut i poder gaudir d’un matí d’activitat fora de l’edifici habitual. Creiem que el fet de realitzar la prova en el mateix institut, la converteix en un examen més de tots els que fan, sense cap il·lusió nova ni cap estímul que els tregui de la monotonia quotidiana.

En la comissió de les Proves Cangur de la Selva marítima hi participem 5 instituts, les professores dels quals en reunim unes setmanes abans per organitzar el dia de la Prova. La Silvia Margelí, del Coll i Rodés, és qui custòdia els exàmens i dirigeix l’activitat. S’ha d'adequar i organitzar el lloc físic de la prova, que és el Pavelló Esportiu de l’Escola Pompeu Fabra, per la qual cosa comptem amb la col·laboració inestimable dels Ajuntaments de Lloret de Mar i de Tossa de Mar.

Fins ara es realitzava la prova durant el mes de març, però aquest curs ha sigut el dijous dia 7 d’abril. Ja és la vuitena edició en la que el nostre Institut hi participa. Els participants han de resoldre 30 reptes matemàtics de dificultat creixent i de resposta tancada, amb cinc opcions per a cada problema, i per fer-ho tenen una hora i quart.

Abans de l’inici de la competició, els Regidors de Cultura de Lloret i de Tossa van encoratjar els participants a “continuar endavant” perquè són “les generacions del futur de Tossa i de Lloret de Mar”.

Després de la prova, tots els alumnes de tots els instituts participants van ser convidats a esmorzar pels Ajuntaments de Lloret i Tossa. És en aquell moment quan els alumnes es relacionen entre ells, preguntant i comprovant els resultats dels exercicis.

Va ser una jornada matemàtica molt profitosa perquè vam aprofitar per visitar la Casa de Cultura de Lloret, amb cita prèvia, per poder gaudir de l’exposició de pintura del concurs de la setmana anterior a Lloret, obres de pintors amateurs.

Sempre ens havien lliurat els diplomes de cada alumne una setmana després, però aquesta vegada ens els han enviat per correu electrònic i l’Ajuntament de Tossa ens els ha imprès per poder-los lliurar  en l’acte del dia de final de curs.

Els resultats de la prova ens arriba al centre en forma de llistat de codis. La professora de matemàtiques situa cada alumne en el seu codi i tots saben a quin lloc del rànquing han arribat. No hi ha nota numèrica.

Els primers classificats reben llibres i subscripcions gratuïtes, igual que el centre d’on procedeixen i tota la resta de participants rep l’encoratjament dels seus companys i professors per al següent curs.

Més fotografies:

Intercanvi i comentari dels resultats dels exercicis


  
Recuperant forces a l'esmorzar


 Els professors de cada institut

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada