dimarts, 9 d’abril del 2019

Apadrinem el Mercat de fruita i verdura del Passeig de dintre- ESC Sa Forcanera (Blanes)


L’escola Sa Forcanera apadrina “El Mercat de fruita i verdura del Passeig de dintre". És un projecte d’apadrinament patrimonial que pretén donar a conèixer el patrimoni cultural i social de la vila. És un projecte de treball globalitzat que podem dir que és de proximitat “Kilòmetre 0”, ja que es basa en la investigació del patrimoni del nostre entorn i de l’apadrinament de " “El Mercat de fruita i verdura del Passeig de dintre” de la vila.

A l'inici de curs vam presentar-nos a la convocatòria pública del Departament d'Educació per a la selecció de centres educatius interessats a formar part del Programa d'innovació pedagògica Apadrinem el nostre patrimoni i vam ser admesos.


El treball dels nostres alumnes de cinquè de primària ha estat significatiu ja que pertany al seu entorn més proper. Hem vinculat la vida real amb l’escola amb experiències dins i fora de l’aula i els alumnes s’han sentit importants. En lloc d’ensenyar a l’alumnat, el que hem fet és provocar-ne l’aprenentatge. A partir d’aquest projecte hem intentat despertar els interessos i les emocions dels alumnes de la classe.

L'aprenentatge sorgeix quan l'experiència es comparteix amb les persones, quan l'experiència se socialitza. Per aquest motiu, al llarg de tot el projecte hem potenciat l'aprenentatge cooperatiu (intel·ligència interpersonal) que és la base que crea al coneixement.

Els alumnes de cinquè tenien el repte d’apadrinar el Mercat de fruita i verdura del Passeig de dintre. El repte va començar amb aquesta pregunta: Perquè diem “anem a plaça” quan anem a comprar al mercat? Tot seguit van començar a fer-se preguntes i així vam crear els objectius del nostre treball.

Tenien com a repte mostrar les seves habilitats com a investigadors i buscar informació sobre la història de la vila i de la plaça del mercat. I seguidament fer-ne difusió a la comunitat educativa i a les famílies.

Al llarg del segon trimestre hem realitzat diverses activitats relacionades amb la història del Mercat de fruita i verdura del Passeig de dintre i de la nostra vila. Algunes activitats han estat:

  • Visita als monuments de Blanes.







  •  Creació de diferents tipologies textuals per tal d’explicar la història. Els alumnes han creat uns còmics molt divertits on “Els senyors Cabrera” eren els protagonistes, uns contes on els personatges eren guies turístiques que explicaven la història de Blanda, notícies que narren dades rellevants del creixement del mercat i de la vila, etc
  • Youtubers: han fet explicacions orals.
  •  Planificació, elaboració i revisió de diferents maquetes relacionades amb el nostre patrimoni.
  • Planificació, elaboració i revisió d’un logotip del Mercat de fruites i verdures del Passeig de dintre.
  • Reporters per un dia (entrevistes a paradistes i veïns de la plaça). 
  • Identificació de les matemàtiques implicades en situacions quotidianes i escolars (conceptes geomètrics, càlcul, resolució de problemes, comunicació i representació, etc).
  • Treballar la geografia a partir de diferents mercats del món.

Per dur a terme aquestes activitats, hem potenciat la col·laboració de pares voluntaris. També hem demanat col·laboració a l’Arxiu Municipal, pagesos jubilats i en actiu.

Per últim, per donar a conèixer la història de la vila i del Passeig del Mercat de dintre hem georeferenciat l’element apadrinat (La plaça del mercat). A partir de l’APP Mobile History Map, un cop acabem totes les activitats hi penjarem tota la informació amb text, vídeos i àudios.

I finalment, es farà una exposició i es convidarà a les famílies a passejar per la nostra escola i gaudir de tot el projecte, de totes els treballs que els seus fills han realitzat al llarg de tot el trimestre.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada