divendres, 1 de juny del 2018

Cursa solidària - INS Ramon Coll i Rodés (Lloret de Mar)

Aquest curs hem engegat el Servei comunitari per a tot l'alumnat de 3r d'ESO.

Fa 2 anys, part del professorat  va realitzar la formació, l'any passat es va fer una prova pilot amb una vintena d'alumnes i aquest curs es fa el desplegament a tot 3r d'ESO.

La finalitat última del Servei comunitari és garantir que els estudiants, al llarg de la seva trajectòria escolar, experimentin i protagonitzin accions de compromís cívic, aprenguin en l'exercici actiu de la ciutadania, i posin en joc els seus coneixements i capacitats al servei de la comunitat.

En el nostre cas, el Servei comunitari s'ha desenvolupat a l'entorn de l'organització d'una Cursa solidària, els beneficis de la qual aniran destinats a una entitat que han triat els alumnes després d'estudiar diferents ONGs que treballen a Lloret. L'entitat triada és Força AME.

El treball és transversal entre les diferents àrees i cooperatiu. Consta d'unes hores de treball a les aules i d'altres fora de l'horari lectiu.

Durant les setmanes i mesos previs, els alumnes realitzen diferents activitats a l'institut i fora, que van culminar el dia de la cursa: estudi de les ONGs, tria a tutoria, xerrada associació Força AME, xerrada amb tècnics del Consell esportiu de la Selva, elaboració d'un blog, difusió per incentivar la participació (ràdio, escoles, clubs esportius), disseny del cartell i de fulls de mà, marcatge de l'itinerari de la cursa amb un Tècnic de d'esports de l'Ajuntament, redacció i comunicació les bases, inscripció, elaboració de detalls per als participants, selecció musical, estudi de l'alimentació saludable...

La cursa va ser el diumenge, 22 d'abril, i cada alumne tenia assignada una tasca concreta. A partir de les 8 del matí, els alumnes van començar a organitzar-se per marcar el recorregut, fer les inscripcions dels corredors de darrera hora, fer l'entrega de dorsals als inscrits... També es van muntar els arcs de sortida i arribada, les paradetes d'avituallament, de venda de roses i manualitats per a Sant Joan de Déu, i d'activitats per amenitzar l'estona, a les pistes de l'institut. Altres alumnes feien el seguiment fotogràfic per fer el reportatge del blog de la cursa.

La inscripció en els dies previs va ser molt elevada i finalment, es van inscriure fins a 520 persones, entre corredors habituals, aficionats, alumnes, famílies, amics... i alguna cara coneguda que també es va poder veure (l'Àngel Mullera, o l'Anna Carrión).

A les 10 del matí va començar la primera cursa: es tractava dels corredors més petits; els nascuts el 2013 i posteriors.
Primer es va fer una volta per conèixer el recorregut i per fer d'escalfament. Els nens i nenes van córrer i les famílies van animar molt.

A continuació les altres categories infantils, fins a les 11 que va començar la cursa general. Aquesta tenia un itinerari de 3000 metres amb sortida a l'Avinguda Josep Pla i arribada a l'institut, tot fent un recorregut doble al Turó d'en Buch.

Els més petits, mentrestant van poder realitzar tallers de maquillatge, ballar coreografies, fer dibuixos per a un mural gegant... tot amenitzat pels alumnes de 3r.
Al cap de pocs minuts ja van travessar la línia de meta els primers corredors, i poc a poc va anar  arribant el gruix de la gent. A l'arribada se'ls oferia aigua i fruita.

Seguidament, es van fer els parlaments de la directora, Luisa Peralta, del regidor de promoció ciutadana, Josep Lluís Llirinós i seguidament es va fer el lliurament de medalles als guanyadors de cada categoria, que van pujar al podi per fer-se la foto de rigor.

Finalment, els delegats de cada classe de 3 d'ESO van fer el lliurament d'un taló simbòlic dels diners recollits (1557€ en aquell moment) al president de l'entitat ForçAME Lloret, Pipo Molina, que va agrair la tasca feta als alumnes.  Per acabar es va fer el sorteig d'un cap de setmana a PortAventura entre tots els inscrits i es va acomiadar l'acte.

El dia va acompanyar i la jornada va ser un èxit de participació i de solidaritat!

En dies posteriors es va fer el recompte total dels diners recaptats(1809,45€) que van ser lliurats a l'entitat. També s'ha fet la valoració per part dels diferents agents implicats (alumnat, professorat i entitats col·laboradores en la organització) amb l'objectiu de analitzar el que s'ha fet bé i fer propostes de millora per a la propera edició.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada